DROM – en utopisk konsertinstallation

DROM är en hyllning till utopin och det visionära, till förmågan att föreställa sig något annat, bättre. Med utgångspunkt i Margaret Cavendish ”The Blazing World”, den första science-fictionromanen från 1666, skapas en svävande och drömlik värld där publiken rör sig kring en människoliknande figur i kolossalformat. Genom att donera sina innersta önskningar får publiken att få kroppen att bli levande, lyfta och röra sig i luften. Stycket pågår oavbrutet med en serie sånger och händelser som avlöser varandra, publiken stannar som på en utställning så länge de vill. Om samhället som kropp och kroppen som samhälle.

Publikens närvaro skapar själva verket, och Zirkus Lokomotivs bejublade föreställningar för barn med ett tilltal som också uppskattas av vuxna, kombineras med FMR:s avancerade teknik och bildar en ohelig allians av naiv spelglädje och tekniskt inferno, med den mekatroniskt styrda kroppen, lika mycket ett slags Frankensteins monstrum som levande bevis på mänsklig samverkan. Alla deltar på samma villkor och bär således också en del av ansvaret, båda för att få liv i figuren och för att föreställningen skall fungera. Musiken följer skeendet i rummet, skapar en ”ambiance” och punkteras av individuella insatser, sånger eller textstycken.  

FMR har länge arbetat med publikmedverkan i sina verk; i Grow in the Dark på MDT, spelade publiken och satte samman pjäsens text med hjälp replikkort, i Archive of Moments på Fylkingen samlades livsavgörande ögonblick in och skapade ett ögonblicksmuseum, i The Cloud Machine på Konstakademien avlästes de av en polygraf på sina sinnesintryck och skapade gemensamt ett mänskligt och talande moln i 3D. Här kommer en liknande form att användas, där man deltar utan att behöva uppträda, i en interaktiv lek med fiktiva karaktärer och verkliga önskningar. Det stora rummet är tillåtande och man kan välja att vistas där under flera timmar, då ständigt nya händelser dyker upp parallellt med att figuren fås att röra sig. Frågan kring utopiernas nödvändighet och relativa farlighet ligger till grund för stycket, i dessa dystra tider som är så starkt i behov av hopp och förnyelse.

Zirkus Loko-Motiv svarar för skulptur och medverkande, The Great Learning Orchestra står för musik och solister och FMR Production skapar konceptet, texten och den visuella inramningen.

IDE/REGI: Peder Bjurman

MUSIK: Leif Jordansson

MONUMENTALSKULPTUR: Torbjörn Berg och Anders Klingmark (assistent)

MED: Elisabeth Wärnfeldt (sopran), Ylva Törnlund (skådespelare), The Great Learning Orchestra och Zirkus Loko-Motiv

PRODUKTION: FMR Production

MEDVERKANDE OCH UPPHOVSPERSONER

Peder Bjurman är regissör och manusförfattare verksam i bl.a Kanada hos teatermannen Robert Lepage. I Sverige har han arbetat med bl.a Reich+Szyber och Charlotte Engelkes, Regisserat Doktor Glas som spelas på Dramaten, turnerats till London, Finland, Köpenhamn och senare Montreal. Skrivit manus till The Tiger Lillies senaste föreställningar The Haunted Palace och Corrido de Sangre. Initiativtagare till FMR Produktion.

Ylva Törnlund är skådespelare och regissör, med ett förflutet i Teater Galeasen. Startade och driver Zirkus Loko-Motiv, ett performance-kompani som skapat spektakulära installationer och happenings för barn och vuxna, eldfester och skulpturala installationer bl a på Kulturfestivalen.

Torbjörn Berg är konstnär och initiativtagare till Zirkus Lokomotiv. Egna separatutställningar och workshops, förutom verksamheten i Zirkus Lokomotiv. Driver bl.a Guld-kotte-galan på Gotland en festival för experimentell kortfilm. 

Elisabet Wärnfeldt Sångsolist och utbildad operasångare f.d solist på Staatsoper i Wien. Librettist och författare.

Leif Jordansson har skrivit musik till teater, film och dans under många år, senast bl.a "Lilla Sjöjungfrun" på Dramaten och Jonas Gardells "De halvt dolda" för SVT. Konstnärlig ledare för ensemblen "Great Learning Orchestra" som i stor skala framför experimentell musik, bl.a Gavin Bryar's "Jesus Blood never failed me yet" på Högalidskyrkan. Intiativtagare FMR Produtkion. 

The Great Learning Orchestra är en ideell organisation som samlar över 100 medlemmar och spelar experimentell och improviserad musik, ofta utifrån regelbaserade förlagor, snarare än noterat materiel. Skapade verket A4-ark på Marabouparken konsthall och har spelat på bl.a Konstakademien och Bonniers Konsthall. Samarbetar med och framför verk av internationella kompositörer inom experimentell musik bl.a. Gavin Bryars, Cornelius Cardew, J.G Thirlwell, Pauline Oliveros m.fl.  

OM DROM

SPELDAGAR OCH TIDER

Slaktkyrkan i Stockholm. Hitta hit
Fredag 11 januari klockan 19:00-22:00 (Premiär)
Lördag 12 januari klockan 14:00-18:00
Söndag 13 januari klockan 14:00-18:00
Installationen spelas non-stop. Bar finns.

PRESS

Pressinformation och recensionsbiljetter